Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.


Viimeisimmät uutiset

Syyskausi 2024

Hiiden Laulu harjoittelee tiistaisin 27.8.2024 alkaen Pappilanpellon koululla (Vihdin Kirkonkylällä)  kello 18.30-21.00.
Kartta paikan päälle.

 

Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella  Helsingissä, 22.8.2024:

Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella Helsingissä, 22.8.2024.Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella Helsingissä, 22.8.2024.

Hiiden Laulu 50-vuotisjuhlakonsertti Rientolassa, Nummelassa, 4.5.2024:

Hiiden Laulu 50-vuotisjuhlakonsertti.Hiiden Laulu 50-vuotisjuhlakonsertti.

Mari Vainion vetämä erittäin inspiroiva ryhmäytymis-Workshop Vihdissä, 2.3.2024:

Mari Vainion vetämä erittäin inspiroiva ryhmäytymis-Workshop Vihdissä, 2.3.2024.Mari Vainion vetämä erittäin inspiroiva ryhmäytymis-Workshop Vihdissä, 2.3.2024.

 

Have Yourself a Merry Little Christmas with Hiiden Laulu, Joulukonsertti Vihdin Kirkossa 15.12.2023:

Have Yourself a Merry Little Christmas with Hiiden Laulu, VIhdin Kirkko 15.12.2023.Have Yourself a Merry Little Christmas with Hiiden Laulu, VIhdin Kirkko 15.12.2023.

 

Hiiden Laulu Kuoroviihteellä-bileissä Apollo Live Clubilla Helsingissä 29.9.2023:

Hiiden Laulu Kuoroviihteellä-bileissä Apollossa Helsingissä 29.9.2023.Hiiden Laulu Kuoroviihteellä-bileissä Apollossa Helsingissä 29.9.2023.

 

Eija Ahvon vetämä superantoisa ilmaisu-Workshop Vihdissä, 16.9.2023:

Eija Ahvo Workshop.Eija Ahvo Workshop.

 

Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella ja Art Goes Kapakka -tapahtumassa Helsingissä, 24.8.2023:

Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella 2023.Hiiden Laulu Kuorojen Kierroksella 2023.

 

Time to boogie with Hiiden Laulu -disco kevätkonsertti Vihdin Puistolassa, 6.5.2023:

Time to boogie with Hiiden Laulu!Time to boogie with Hiiden Laulu!

 

Valmistautumista Time to boogie with Hiiden Laulu disco-konserttiin, Lohjalla 22.4.2023:

Time to boogie with Hiiden Laulu! 

Hiiden Laulun disco-kevätkonsertti Vihdin Puistolassa tarjoaa huikean kattauksen aitoa 1970-luvun discoa, englanniksi sekä suomeksi laulettuna.Time to boogie with Hiiden Laulu! Hiiden Laulun disco-kevätkonsertti Vihdin Puistolassa tarjoaa huikean kattauksen aitoa 1970-luvun discoa, englanniksi sekä suomeksi laulettuna.


Hiiden Laulun Joulukonsertti Vihdin Kirkossa, 9.12.2022:

Hiiden Laulun Joulukonsertti Vihdin kirkossa 9.12.2022.Hiiden Laulun Joulukonsertti Vihdin kirkossa 9.12.2022.



Hiiden Laulu Kuoroviihteellä -tapahtumassa Helsingissä, Apollo Live Clubilla, 30.9.2022:

Hiiden Laulu Kuoroviihteellä -tapahtumassa Apollo Live Clubilla Helsingissä 30.9.2022.Hiiden Laulu Kuoroviihteellä -tapahtumassa Apollo Live Clubilla Helsingissä 30.9.2022.

 

Hiiden Laulu Art Goes Kapakka -tapahtumassa Helsingissä, Ravintola Kauppatorin Laituri, 25.8.2022:

Hiiden Laulu Art Goes Kapakka -tapahtumassa, Ravinto Kauppatorin Laituri, 25.8.2022.Hiiden Laulu Art Goes Kapakka -tapahtumassa, Ravinto Kauppatorin Laituri, 25.8.2022.

 

Hiiden Laulun pienryhmä keikalla yksityistilaisuudessa 2.10.2021, tässä fiilikset takahuoneessa juuri ennen keikkaa:

Hiiden Laulun pienryhmä keikalla yksityistilaisuudessa 2.10.2021.Hiiden Laulun pienryhmä keikalla yksityistilaisuudessa 2.10.2021.

 

Ääniartisti Venla Ilona Blom opetti meille Beatboxin saloja 2020 kauden aloitukseen. Vau! Ajoittain vaikeaa, mutta niin kivaa ja antoisaa. Pyrimme ottamaan oppeja mukaan keikoillemme:

Ääniartisti Venla Ilona Blom opetti meille Beatboxin saloja 2020 kauden aloitukseen.Ääniartisti Venla Ilona Blom opetti meille Beatboxin saloja 2020 kauden aloitukseen.

Hiiden Laulu 50 vuotta historiikki:
Oodi laululle!
Hiiden Laulu 50 vuottaHiiden Laulu 50 vuotta

Vihdin viihdekuoro perustettiin vuonna 1974. Silloin Kansalaisopiston palstalla oli pieni ilmoitus, että opistoon on perustettu viihdekuoro, jonka johtajaksi oli saatu koulutoimenjohtaja Seppo Lehtokangas. Ensimmäiseen kokoontumiseen osallistui kaksi henkilöä. Viidenkymmenen vuoden jälkeen kuorosta on kasvanut 40 hengen sekakuoro nimeltään Hiiden Laulu.

Alkuun kuoron ohjelmistossa oli helppoja kansanlauluja, eikä nykyisen kaltaisia a cappella (ilman soitinsäestystä) esitettäviä lauluja laulettu. Ensimmäinen kuoron esiintyminen oli kansalaisopiston kevätjuhlassa toukokuussa vuonna 1975. Kuoro sai Vihdin kunnalta avustusta toimintaansa ja esiintyi eri puolilla Vihtiä.

Vuoden 1982 konsertti pidettiin Jokikunnalla. Kuoro kävi esiintymässä myös kylätoimikuntien iltamissa Herrakunnalla, Vihtijärvellä, Ojakkalassa ja Härkälässä. Kaislaranta, Hopearinne ja sairaala ovat niin ikään toimineet kuoron esiintymispaikkoina.

Vihdin viihdekuoron äitienpäiväkonserteista tuli erityisen suosittuja. Lounaskonsertit järjestettiin esimerkiksi vuosina 1976 ja 1977. Sen aikaisen kuorolaisen Heljä Solen kirjoittama historiikki kertoo, että kuoron naisille riitti silloin ”huisketta”, kun ensin valmistettiin ruoat, katettiin pöydät ja sitten juostiin lavalle laulamaan. Äideistä parhain oli tietysti äitienpäivän suosikkilaulu.

Kuoron konsertteihin nykyäänkin halutaan järjestää tarjoilua. Kahvipöytään on talkoovoimin leivottu kakkuja ja suolaista tarjottavaa. Leffateemaisen konsertin tarjoiluissa nähtiin tietysti popcornia ja Finnhitsit toi mukanaan tarjoilupöytään 70-luvun herkkuja.

Vihdin viihdekuoro aloitti harjoittelemisen Niuhalan ala-asteen luokassa. Kun käsi- ja taideteollisuusoppilaitos ”Seimelä” valmistui, kuoro siirtyi sinne harjoittelemaan. Sieltä kuoro siirtyi Vihdin yhteiskoulun vanhaan suksivarastoon. Kun kouluun tehtiin tilan puutteen vuoksi remonttia, saatiin kuorolle vihdoin musiikkiluokka harjoituspaikaksi. Tänä päivänä kuoro harjoittelee tiistai-iltaisin Pappilanpellon koulun ruokasalissa. Hiiden Laulu odottaakin innolla, minkälaiset harjoitustilat uusi kulttuurikeskus ”Kultsa” valmistuessaan voi tulevaisuudessa mahdollistaa.

Vihdin viihdekuoron ensimmäinen johtaja Seppo Lehtokangas johti kuoroa aina vuoteen 1986 saakka. Hän ehti opettaa noin neljäkymmentä laulua kuorolleen. Kuoron 10-vuotissyntymäpäiväkonsertissa laulettiin mm. Malmstenin merimiesvalsseja. Seuraavaksi Vihdin viihdekuoron johtajana aloitti Karkkilan viihdekuoron johtaja Raili Neuvonen. Hän toi kuoron ohjelmistoon paljon uusia lauluja ja otti käyttöön tehokkaat äänenavausharjoitukset (Heljä Solen historiikki). Kuoro ei kuitenkaan täyttänyt Railin korkeita laatuvaatimuksia ja niinpä hänen johtajakautensa kesti vain yhden kauden. Koska kansalaisopiston rehtori ei saanut ketään uutta johtajaa tilalle, kuorotoimintaa ei toimintavuotena 1987–1988 ollut.

Vuonna 1988 Vihdin kesäteatterin musiikista vastannut, televisiossa suosittua Napakymppiohjelmaa juontanut Kai Wessman eli koko kansan tuntema ”Kaitsu” saatiin houkuteltua kuoron johtajaksi. Kaitsu oli itse ilmoittanut, että hän ei ole mikään kuoronjohtaja. Kun Kaitsu veti ensimmäiset kuoroharjoitukset, istumapaikat loppuivat kesken. Teatterin harrastajia tuli sankoin joukoin kuoroon mukaan. Kaitsu osoittautui kuitenkin aivan liian kiireiseksi mieheksi ja hän ilmoittikin pian, että joutuisi olemaan ainakin puolet harjoitustunneista pois. Kuoronjohtajan sijaiseksi valittiin Riitta Papinaho. Sekä Kaitsu että Riitta lopettivat jo yhden syyskauden jälkeen. Kaitsun poisjäänti taisi lopulta olla Napakymppi!

Sibelius-Akatemiassa opiskelevasta Pertti Jussilasta tuli seuraava kuoronjohtaja. Ohjelmistoa, jota kuoro oli aiemmin konserteissakin esittänyt, piti Pertti aivan liian vaikeana. Kuoro oli myös kutistunut tässä vaiheessa melkoisesti. Kuoron harjoitteluaika vähentyi vain tunnin mittaiseksi, kun ennen oli laulettu 1,5 tuntia (Heljä Solen historiikki).

Nykyisin Hiiden Laulu harjoittelee viikoittain 2,5 tuntia. Sen lisäksi nykyinen kuoronjohtaja Aino-Maria Ollikainen laulaa jokaiselle äänialalle harjoiteltavista lauluista omat niin kutsutut  stemmanauhat, joten kuorolainen voi harjoitella itsekseen kotona vaikka kuinka paljon. Tämän päälle järjestetään nykyisin myös äänialoittain ”stemmiksiä” varsinkin, kun konsertin ajankohta lähestyy. Stemmikset tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kaikki ykkösalttoa laulavat kokoontuvat jonkun kuorolaisen kotiin yhdessä harjoittelemaan.

Pertti Jussila oli valinnut kuoron ohjelmistoon 40- ja 50-luvun hittejä, Katariinan ja Munkkiniemen kreivin romanssin, Muistatko Monrepos’n ja Olavinlinnan balladin. Tämä ohjelmisto ei ollut kuorolaisille mieleen niin kuin eivät maakuntalaulutkaan. Pertti Jussila jatkoi kuoron johtajan tehtävissä yhden kauden. Vihdin viihdekuorolla ei ollut ollut yhtään esiintymistä muutamaan vuoteen ja johtajat olivat vaihtuneet melko tiuhaan.

Vuonna 1990 kuoronjohtajana aloitti Juha Suistola. Harjoitusaika lisääntyi kahteen tuntiin ja taas kuoro sai harjoiteltua niin, että oli jotain valmista, mitä esittääkin. 20-vuotiskonsertin kynnyksellä laulajia oli noin 20 henkeä. Historiaan mahtuu myös konsertti, jossa ei ollut naisia ollenkaan, alttoa lauloi nuori koulupoika ja pari sopraanoa oli lainattu kirkkokuorosta (Heljä Solen historiikki). Varsinkin mieslaulajista oli pulaa. Sakari Männikkö (kuoronjohtaja vuosina 2009–2012)  haastattelussaan kertoi, että suomalaisia sekakuoroja vaivaava yleinen ongelma on mieslaulajien vähyys. Hiiden Laulu on tehnyt mainoskampanjoita, jotta kuoroon saataisiin mieslaulajia lisää. Vuonna 2024 tilanne on se, että kuorossa on 35 laulajaa, joista miehiä on mukana neljä.

Vuonna 1992 perustettiin virallinen yhdistys, laadittiin säännöt ja ne lähetettiin yhdistysrekisteriin. Alkuaikoihin kuorokansioita saatiin lahjoituksina pankeilta. Kuoron ensimmäiset esiintymiskansiot olivat punaiset. Ne kuorolle lahjoitti Säästöpankki. Kuoroa silloin säestäneen Tiina Noron isä oli Säästöpankin pankinjohtaja.

Kuoron vuosiin on mahtunut monenlaista kuoroasua. On ollut erivärisiä huiveja, punaiset ja siniset kuoropaidat Vihdin Viihdekuoro-tekstillä varustettuna. Joskus on esiinnytty myös kansallispuvuissa. Aino-Maria Ollikaisen johdolla kuoron esiintymisvaatetus on yleisesti ollut musta ja juhlava asu. Kuoro on tilannut myös Hiiden Laulun logolla varustettuja t-paitoja ja huppareita, joissa se on esiintynyt rennommissa tilaisuuksissa kuten Art Goes Kapakka-tapahtumassa Helsingissä ja Vihdin Wuosisatamarkkinoilla.  

Kuoro on toiminut alusta saakka ensin Vihdin kansalaisopiston, sittemmin Hiiden Opiston opintopiirinä. Hiiden Opisto on perustettu vuonna 2001 tammikuussa palvelemaan viiden kunnan; Vihdin, Lohjan, Nummi-Pusulan, Sammatin ja Siuntion aikuisopiskelijoita. Karjalohja liittyi mukaan vuonna 2007. Hiiden Laulu on edelleen Hiiden opiston kurssivalikoimassa. Kuoron hallinnollisesta puolesta vastaa yhdistys Hiiden Laulu ry. ja sen jäsenten (=kuorolaisten) valitsema hallitus.

Kuoronjohtajana Juha Suistola teki Vihdin viihdekuorosta luovan, uudistumiskykyisen ja tasokkaan harrastajakuoron. Laulukokeita hän ei järjestänyt, vaan laulamaan olivat tervetulleita kaikki kuorolaulusta kiinnostuneet. Suistola vei kuoron esiintymään myös Vihdin kirkkoon, vaikka hän ei itse kirkkoon kuulunut. Vihdin kirkkoherra Pekka Valkeapää kertoo, että se herätti alkuun ihmetystä, mutta sitten siitä tuli tapa. ”Meidän on löydettävä vakaumuksesta huolimatta toisemme. On löydettävä toisen ihmisyys. Se on tärkeämpää kuin mihin toinen uskoo. Jos mustamaalaamme toisen ihmisyyden, emme voi rakentaa hyvää elämää”, Valkeapää muistuttaa (Luoteis-Uusimaa 11.2.2009). Tämä Valkeapään ajatus on ajankohtainen vielä vuonna 2024. Hiiden Laulu laulaa edelleen jokavuotisessa joulukonsertissaan Vihdin kirkossa.
 
Juha Suistola kehitti myös konserttiyhteistyötä Karkkilan kuoron kanssa, jolloin esiintymisiä järjestettiin sekä Vihdin kirkonkylällä että Karkkilassa. Kuoron osallistui joulukonsertteihin, kävi laulamassa vanhuksille palvelutaloissa sekä järjesti perinteiset kevätkonsertit. Suistolan johtajakaudella kuorolaisia oli noin 35. Lisäksi yhteistyötä on tehty Nummelan naiskuoron ja Nummelan mieskuoron kanssa. Suistolan kaudella tehtiin myös pitkäaikaista yhteistyötä Pertti Niemisen luotsaaman Vihdin teatterin kanssa. Niemisen luomalla koreografialla Vihdin viihdekuoro esiintyi Vihdin yhteiskoululla vuonna 2007. Konserttiohjelmistoa kuvailtiin monipuoliseksi. Se sisälsi perinteisiä kuorokappaleita, kansanlauluja, negrospirituaaleja sekä keskiaikaisen ranskalaisen juomalaulun. 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi Hiiden Laulu otti kevään 2024 ohjelmistoon juuri tämän keskiaikaisen ranskalaisen juomalaulun, nimeltään ”Pullon kimppuun”. Yhteistyötä on tehty myös Otepään ystävyyskuorojen kanssa sekä Vihdissä että Virossa.

Juha Suistolaa pidettiin kannustavana, vaativana ja lämpimänä kuoronjohtajana. Hänen äkillinen poismenonsa vain 59 vuoden iässä vuonna 2008 jätti kuoron vaille johtajaa. Kuorotoiminnassa ovat olleet mukana aktiivisesti myös Juhan vaimo Riitta-Sisko Suistola sekä pojat Markku ja Kari Suistola. Juha Suistolan ansiosta kuoro myös rekisteröityi yhdistykseksi ja se teki oman Cd-levyn.  Suistolan merkittävää panostusta Vihdin kuoromusiikin eteen kuvastaa, että hänen muistokseen järjestettiin Vihdin kirkossa muistokonsertti 7.2.2009. Markku Suistola, Juhan poika on mukana kuoron toiminnassa vahvasti yhä.

Vuonna 2008 Vihdin viihdekuoro esiintyi Kotikaupungin tähdet ohjelmassa, TV 2-kanavalla. Ohjelmassa kärkiartistit palasivat juurilleen ja esittelivät katsojille rakasta kotiseutuaan. Muusikko Anssi Kela vei katsojat laulussaankin tuttuun Nummelaan ja valmisti ohjelmaan esityksen yhdessä Vihdin Viihdekuoron kanssa. Juha Suistolan mukaan kuoro heittäytyi mukaan ennakkoluulottomasti ja projekti osoittautui mielenkiintoiseksi ja haastavaksi, jonka lopputulokseen olimme varsin tyytyväisiä (Vihdin uutiset 6.1.2009). Kuoro esitti ohjelmassa Metallican Unforgiven-kappaleen.

Juha Suistolan kaudelta, jossa kuoron on tarkoitus viihdyttää, on tultu tähän päivään, jossa yleisön viihtyminen on edelleen tärkeässä roolissa. Kuorossa laulaminen on tavoitteellista, vaatii paljon harjoittelua, mutta on silti hauskaa, toteaa kuorossa pitkään laulanut ykkösaltto Tarja Koskinen.

Vuonna 2017 Vihdin viihdekuoro ry. otti käyttöönsä vihtiläisen muotoilijan Miia Laakson suunnitteleman uuden ilmeen, jonka nimeksi lanseerattiin ”svengijengi”. Tarja Koskinen on ollut vahvasti mukana luomassa kuorolle uutta visuaalista ilmettä. Hiiden Laulu aloitti yhteistyön vihtiläisen yrityksen Globe Hopen kanssa, josta hankittiin Armas rintakorut yhdistämään esiintymisasujamme.

Syksy 2015 käynnistyi ennätysvilkkaasti. Kuoro täyttyi nopeasti uusilla laulajilla ja sen johtajana aloitti Aino-Maria Ollikainen. Musiikkia on lähdetty viemään entistä viihteellisempään suuntaan.  On tullut tavaksi valita kuoron kevätkonserttiin jokin teema kuten esimerkiksi ”Lauluja rakkaudesta”, elokuvamusiikkia, Finnhitsejä, discoa, ja parhaat pop- ja rock-kappaleet. Joulukuussa on esiinnytty Vihdin kirkonkylän joulunavajaisissa ja joulukonserteissa sekä Vihdissä, että Humppilassa. Lisäksi on tehty lukuisia yksityisiä keikkoja pienemmällä kokoonpanolla. Lisäksi kuoron ”Pienryhmä”, noin 6–8 hengen kokoonpano, on esiintynyt erilaisissa juhlatilaisuuksissa, syntymäpäivistä ja valmistujaisista häihin ja siunaustilaisuuksiin.

Halusimme nostaa tähän 50-vuotissyntymäpäiväjulkaisuun mukaan pitkään kuorossa mukana olleiden ajatuksia ja tunnelmia. Näistä kaikista haastatteluista käy ilmi, miten merkittävää kuorossa laulaminen on. Asiahan on ihan tiedejulkaisuissakin tutkittu, että kuorolaulu virkistää ja tuo elämään paljon iloa.

Sakari (Sakke) Männikkö aloitti kuoron johtajana vuonna 2009. Vaikka hän oli laulanut siihen mennessä eri kuoroissa kolmisenkymmentä vuotta, hän epäröi aluksi kuoron johtajaksi lähtemistä. Kuoronjohtamisesta hän koki, ettei hänellä ole siihen tarvittavaa osaamista, mutta työ opetti tekijäänsä. Sakari Männikkö johti kuoroa vuoden 2012 loppuun ja senkin jälkeen Sakke on ollut kuoron toiminnassa mukana, joko harjoituttamassa kuoroa tai säestämässä konserteissa.

Johtaminen teetti paljon työtä, Sakke muistelee. Piti opetella ne käsimerkit, biisit ja stemmat ja piti löytää sopivia lauluja laulettavaksi. Nuotteja hän sai Viihdekuoroliitolta, Sulasolista ja lopuksi hän alkoi itse tehdä myös sovituksia. Lauluhommia tehtiin ihan tosissaan, mutta aina hymyssä suin ja reippaan naurun kera, Sakari jatkaa. Paikallista yhteistyöstä tehtiin Vihdin mieskuoron, naiskuoron ja lauluyhtye Thromoksen kanssa. Lauluyhtye Thromos oli Sakari Männikön perustama ja johtama lauluyhtye, joka toimi vuodesta 1998 vuoteen 2019.

Vaikka Sakarin kuoronjohtamiskausi Vihdin viihdekuorossa jäi verraten lyhyeksi, hän toteaa, että hän on edelleen tavattoman iloinen, että hän tarttui tehtävään. Hiiden Laulu on tällä hetkellä vahva ja pitää varmasti saman vauhdin kuin tähänkin asti, Sakke miettii, toivottaen samalla kuorolle hyvää syntymäpäivää.

Aino-Maria Ollikainen on toiminut Hiiden Laulun taiteellisena johtajana vuodesta 2015. Ennen aloittamistaan syyskaudella 2015, hän oli vasta päässyt kokeilemaan hieman kuoronjohtamista toisen paikallisen kuoron puikoissa, ja sen innoittamana osallistunut kuoronjohdon kesäkurssille. Hän piti itseään vielä aivan vihreänä kuoronjohtajana ja omien sanojensa mukaan, joutui aloittamaan aivan alusta. Alkuvuosien jälkeen hän on kouluttautunut kuoronjohdon ammattilaiseksi eri kursseilla ja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2023 musiikin maisteriksi. Vuonna 2024 Aino-Maria johtaa myös Hyvinkään kamarikuoroa ja Lauluyhtye Ferreusta Karkkilassa. Hiiden Laulun kanssa olen saanut kasvaa ja oppia itselleni uuden ammatin, Aino-Maria kertoo.

Hiiden Laulu on osoittautunut innokkaaksi, kokeilunhaluiseksi, uudistuvaksi ja positiiviseksi kuoroksi, jota on ollut ilo johtaa, hän lisää. Olemme kuoron kanssa kokeneet yhdessä monet hienot konsertit, mutta ehkä parhaiten mieliin on jäänyt Finnhits-iltamat, kun koko kuoro oli pukeutunut teeman mukaisesti ja meillä oli koko konsertillinen hienoja uusia sovituksia ja tietysti tupa täynnä väkeä kuuntelemassa Vihdin Puistolassa.

Hiiden Laulu taipuu hyvinkin erilaisiin kappaleisiin ja pystyy laulamaan herkästi a cappella kuten esimerkkisi nyt juhlakonsertissa kuultavassa Nocturnessa. Kuoro pystyy myös revittelemään rockia kuten Queenin kappaleessa We Will Rock You, joka myös kuullaan Nummelan Rientolassa 4.5.2024. Minulle paras kappale on aina se juuri ”käsillä oleva”, josta pyrimme saamaan esille parhaan version, Aino-Maria lisää.

Vaikka Hiiden Laulun kanssa yhteisiä vuosia on takana jo monta, toivon, että yhteisiä vuosia on vielä paljon edessä. Kuoron on kehittynyt näinä vuosina huimasti ja pystyy melkein mihin vain, Aino-Maria kehuu ja jatkaa, että ties, mitä kaikkea kivaa vielä Hiiden Laulun kanssa tulevaisuudessa keksimmekään.

Vuonna 2014 kuoron nimi muutettiin Hiiden Lauluksi, koska laulajia oli viiden eri kunnan alueelta. Kuoroa johti Klaus Hildén. Kuoron 40-vuotista taivalta juhlittiin konsertissa Kuoppanummen koululla. Konsertti piti sisällään niin kotimaista kuin ulkomaista musiikkia. Uutta juhlakonsertissa oli se, että vihtiläisen tanssikoulu Vinhan tanssiryhmä oli mukana kuoron kanssa esiintymässä.

Vihdin viihdekuoroa vuosina 2012–2014 luotsanneen musiikinopettaja Klaus Hildénin tavoitteena oli saada luonteva liikkumisen taito mukaan laulamiseen. Vielä tänäkään päivänä ei suomalainen taivu kovin helposti. Laulaminen ja liikkuminen yhtä aikaa vaativat harjoittelua. Vuoden 2024 konserttiin esitettävä Queenin kappale We Will Rock You, laulaminen ja yhtä aikaa taputtaminen heristi harjoituksissa kuorolaisille monet naurut.

Markku Suistola on ollut kuorossa 1990-luvun alusta saakka. Hän aloitti kuorossa jo lukiolaispoikana baritonina. Nykyään hän laulaa bassoa/tenoria. Markun ansioiksi voidaan todeta, että hän on ollut aktiivinen sekä Sakari Männikön että Aino-Maria Ollikaisen rekrytoinnissa kuoron johtajiksi. Kuoro oli usein mukana Viihdekuoroliiton tapahtumissa 2000-luvun alussa. Aikaisemmin laulettiin enemmän kansanmusiikkityylisiä sävellyksiä. Kuoro täyttäessä 30 vuotta, tehtiin levy ”Sulle laulun tahtoisin laulaa”, joka nauhoitettiin Vihdin yhteiskoululla.

Vuonna 2010 järjestettiin Kuorotellen-tapahtuma Siuntion kylpylässä, jossa Vihdin viihdekuoro toimi tapahtuman isäntäkuorona. Olemme Aino-Marian kaudella panostaneet stemmaharjoitteluun, esiintymistekniikkaan, tyyli on muuttunut kevyemmän musiikin suuntaan, Markku kertoo.  Esityskieleksi on tullut myös enemmän englanti.

Nykyisin Markku vetää kuoron pienryhmää, joka käy esiintymässä perhejuhlissa ja on merkittävää toimintaa kuoron talouden kannalta.

Yhdeksi merkkipaaluista Markku nostaa Suomi 100 vuotta-tapahtuman, joka järjestettiin 2017 Vihdin kirkossa. Siellä laulajia oli toista sataa eri kuoroista ja mukana myös iso orkesteri. Vihdin kirkko oli aivan ääriään myöten täynnä yleisöä, Markku lisää. Ikimuistoinen tapahtuma.
Meidän kuorolle varta vasten sovitetut kappaleet ovat Markulle tärkeitä, samoin englanninkielisten kappaleiden teko ei pelkästään ”coverina” vaan haetaan kuoron omaa tulkintaa kappaleista. Coverilla tarkoitetaan versiota musiikkikappaleesta, jonka esitysmuodon on jo vakiinnuttanut jokin toinen yhtye tai artisti.

Markulle kuoro on tärkeä ankkuri, pala arjen muodostumista. Sen avulla pääsee irti hyvin muista asioista, kun laulaessa ei voi miettiä mitään muuta. Se tekee hyväntuuliseksi ja energiseksi. Tuntuu kuin aivot olisivat saaneet happea, kun on ollut kuorotreeneissä. Markku suosittelee kuorolaulua kaikille ja toivoo, että mahdollisimman moni laulava mies löytäisi kuoroon, se kannattaa!

Tuula Lehtoranta on aloittanut Vihdin viihdekuorossa vuonna 2009 eli hän on laulanut mukana jo 15 vuotta. Tuula laulaa Hiiden Laulussa ykkössopraanoa.

Tuula muistaa Pekka Nebelungin taitavana ja kunnianhimoisena kuoronjohtajana, jonka kaudella esitettiin mahtava joulukonsertti ”Lumivalkeaa” kolmen muun kuoron kanssa yhteistyössä neljässä eri konsertissa vuonna 2012. Tätä Tuula muistelee lämmöllä.

Klausin Hildenin kaudelta Tuula kertoo, että kuoro lauloi kappaletta Muisto vain jää, jossa on vain yksi säkeistö. Klaus oli pyytänyt sanoja kuorolaisilta toiseen säkeistöön. Tuula oli tunnollisena ja ainoana kuorolaisena kirjoittanut lauluun sanat ja ne myös otettiin ohjelmaan mukaan. Kappale esitettiin kuoron 40-vuotisjuhlissa vuonna 2015.

Tuulalle yksi merkittävimmistä esiintymisistä on ollut myös Suomi 100 vuotta-konsertti Vihdin kirkossa. Mukana oli kuusi eri kuoroa Vihdistä. Hiiden Laulu esitti tilaisuudessa Mestaripiirroksen ja Nocturnen. Kirkko oli niin täynnä yleisöä, että vahtimestari haki tuoleja varastosta kirkkosalin laidoille.

Kuorojen kierrokset ovat olleet Tuulasta mieleenpainuvia. Tuntuu mahtavalta olla satojen ympäri Suomea tulleiden kuorolaisten joukossa, seistä Helsingissä Suurkirkon portailla ja laulaa lähes täydelle Senaatintorin väelle, Tuula kertoo. Ja kapakkakierroksetkin kasvattavat ja kartuttavat kokemuksia, hän lisää.

Parasta kuorossa on juuri se, että saa laulaa, koska sitä rakastaa. Olen löytänyt Hiiden Laulusta ryhmän, jossa on muitakin saman henkisiä. Saa olla oma itsensä, Tuula sanoo. Hän on viihtynyt kuorossa, koska ohjelmisto on mieleinen, lauletaan sekä kotimaista että ulkomaista musiikkia. On iskelmää, poppia ja diskoa. Kirkkokuoro tai kamarikuoro ei olisi Tuulalle sopiva.

Tuulan mielestä Aino-Maria Ollikainen on pelastanut tämän kuoron. Hän osaa ohjata meitä hallitusti, rennosti ja huumorilla. Kappalevalinnat ovat hyviä ja vaihtelua on sopivasti eri teemoilla.

Tommi Pyöriä on Hiiden Laulun basso, joka on ollut kuorossa mukana kahteen eri otteeseen. Ensimmäisen kerran hän tuli kuoroon vuonna 2006 ja jatkoi vuoteen 2011 asti. Välillä Tommi kävi laulamassa muissa kuoroissa, mutta palasi takaisin vuonna 2019.

Tommin aloittaessa kuorossa, Juha Suistola johti kuoroa ja silloin laulettiin neliäänisesti, eli miehet jakautuivat bassoihin ja tenoreihin. Ohjelmistossa oli silloin perinteisempää sekakuoromusiikkia. Juha Suistolan kaudella kuoro toteutti James Bond projektin, jossa tilattiin sovituksia Bond-elokuvien tunnusmusiikeista ja näitä esitettiin muun muassa Viihdekuoroliiton vetämissä Kuorotellen-tapahtumissa. Siihen aikaan Viihdekuoroliitto järjesti isoja kuorotapahtumia, joissa Vihdin viihdekuoro halusi luonnollisesti olla mukana sekä esiintymässä, että kuuntelemassa muiden kuorojen esityksiä.  Sakari Männikkö teki kuorolle useita omia sovituksia ja hänen johtajakaudellaan kuoro sai paljon uusia laulajia mukaan, Tommi muistelee.
Tommi on toiminut kuorossa myös puheenjohtajan tehtävässä ja näiltä ajoilta hän nostikin esille vuoden 2011 Kuorotellen-tapahtuman, jonka järjestelyissä hän oli mukana. Se pidettiin Siuntion kylpylässä ja Vihdin viihdekuoro oli tapahtumassa vetovastuussa. Vaikka ison tapahtuman järjestelyissä on aina paljon työtä, Tommi kertoo, että se oli erittäin antoisa kokemus. Viihdekuoroliitosta oli useita muusikoita mukana vetämässä pieniä pajoja, joissa ympäri Suomea tulleet kuorolaiset pääsivät tutustumaan musiikin tekemisen saloihin. Siuntion kirkossa järjestettiin konsertti ja pienempiä esiintymisiä ympäri kylpyläaluetta. Tunnelma oli hyvä ja laulamisen ilo jatkui pikkutunneille asti, Tommi lisää. Tapahtumaan tilattiin myös sovitus Ari Niskaselta Irwinin kappaleesta Maailma on kaunis, jonka kaikki osallistuvat kuorot sitten yhdessä esittivät.  Tämä kappale on myös mukana Hiiden Laulun 50-vuotisjuhlakonsertissa.

Tommi oli mukana kuorossa myös silloin, kun kuoro osallistui Kotikaupungin tähdet-ohjelmaan.
Kun Tommi päätti palata kuoron riveihin, oli kuoron johtajaksi vaihtunut Aino-Maria Ollikainen. Ohjelmisto oli muuttunut svengaavammaksi rytmimusiikiksi ja samoin englanninkielisiä lauluja tuli ohjelmistoon enemmän mukaan. Tommi kertoo, että Art Goes Kapakka Helsingissä tapahtumaan osallistuminen on ollut yksi antoisimmista kuoron esiintymisistä. Kun Suurkirkon portailta lauletaan Finlandia hymni usean sadan osallistujan voimin, se on vaikuttavaa ja ikimuistoista.

Marita Ahlqvist on ollut mukana Vihdin viihdekuorossa vuodesta 2001 lähtien. Hänelle kuorolaulaminen on ollut läpi elämän tärkeä harrastus. Hän on aloittanut kuorolaulamisen jo nuorisokuorossa ja myöhemmin naiskuorossa Lappeenrannassa. Vihtiin muutettuaan hän liittyi heti kuoroon mukaan.

Maritalle ikimuistoisin esiintyminen on ollut Juha Suistolan kaudella toteutunut tv-esiintyminen Kotikaupungin tähdet-ohjelmassa. Marita kertoo, että kuoro osallistui aikanaan myös Marco Bjurströmin juontaman Bumtsi bum -ohjelmaan taustakuorona.

Sakari Männikön johtajakaudelta Marita muistaa, että kuoro esiintyi yhdessä Saken vetämän Thromoksen kanssa. Pekka Nebelungin kaudella Marita lauloi kakkossopraanona. Nykyisin hän on kakkosaltto. Pekan kaudella kuoro esiintyi paljon kirkoissa ja Pekka järjesti yhteiskonsertteja muun muassa Vihdin kirkossa, Forssan kirkossa ja Espoossa.

Marita kertoo, että hänen neljännen kuorojohtajansa Aino-Maria Ollikaisen aikana kuoro on kehittynyt huomattavasti. On ollut tärkeää, kuinka paljon on osallistuttu erilaisiin tapahtumiin. Art goes Kapakkaan ja Rytmisen kuoromusiikin liiton (entinen Viihdekuoroliito) Kuoroviihteellä bileisiin Apollo Live clubilla. On esiinnytty Vihdissä Wuosisatamarkkinoilla ja Vihdin kirkonkylän elokuvafestivaaleilla.

Marita pitää tärkeänä, että kuorossa on järjestetty myös paljon erilaisia koulutuksia. Hiiden Laulua ovat käyneet kouluttamassa muun muassa Tero Pajunen, Merzi Rajala, Venla Blom, Laura Salovaara, Eija Ahvo ja Mari Vainio. Näiden koulutuspäivien anti on ollut todella merkittävää, kun kyse on ollut muun muassa äänenkäytön tekniikan ja esiintymisen opettelemisesta.

Aino-Maria Ollikainen sai kuorolaisia mukaan kokeilemaan myös Gospel Helsingin luotsaamaan suurkuoroon, jolloin pääsimme mukaan esiintymään Helsingin Musiikkitaloon Gospel Mass Choir tapahtumaan. Se oli niin hyvä kokemus, että Marita miettii, että mikseipä vielä joskus uudestaan.

Maritan lempikappaleisiin lukeutuvat Myrskyluodon Maija, California Dreaming, Skyfall ja Mercy. Parasta kuorossa on yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen meininki. Marita kannustaakin kaikkia kuorolaulamisesta kiinnostuneita: Tule mukaan, et pety!

Regina (Tidu) Ekroos laulaa Hiiden Laulussa ykkössopraanoa. Hän tuli kuoroon ystävänsä suosittelemana syksyllä 2006. Tidulla oli taustaa jo laulamisesta, hän oli ollut mukana lapsi-ja nuorisokuoroissa ja etelä-saksalaisesta kirkkokuorosta, ollessaan au pairina Saksassa. Tidu kertoo, että hänen kuoro-ikänsä on tullut juuri siis täysi-ikäiseksi. Hän on ollut mukana 18 vuotta.

Juha Suistolan kaudelta vaikuttuvimpina esiintymisinä Tidu muistelee yhteisesiintymisiä Karkkilan Viihdekuoron kanssa, jota johti Heikki Valpola. Juhan aikana tehdyt koreografiat James Bond elokuvien tunnussäveliin From Russia with Love – suomeksi Idän ja lännen tiet. Juice Leskisen sävelmä Valssaaja konepajalla on otettu vuoden 2024 juhlaohjelmistoon mukaan, sitä lauloimme jo silloin, Tidu kertoo.

Pekka Nebelung oli musiikkiluokkien opettaja, joka johti myös Forssan mieskuoroa ja VTT:n Sointukuoroa. Hän järjesti kaikkien johtamiensa kuorojen yhteisjoulukonsertit joulukuussa 2012 kunkin kuoron kotipaikkakunnilla. Esiinnyimme Forssan kirkossa, Sigyn-salissa Turussa, Olarin kirkossa Espoossa ja Vihdin kirkossa. Iso yhteiskuoro ja paljon laulajia yhdessä oli komeaa kuultavaa ja ikimuistoinen kokemus, Tidu lisää. Nebelungista on Tidulle jäänyt erityisesti mieleen hänen tarkkaavaisuutensa ja ehdottomuutensa kokemukseen, jonka hän halusi välittää yleisölle. Hänen otteessaan hioimme kirkon parven narisevilta puulattioilta kirkon eteen siirtymistä monta kertaa. Nebelung ei sallinut ainuttakaan narahdusta tai kuorolaisten tirskahduksia kuuluvan kirkkosaliin, kun muut ryhmät olivat esiintymisvuorossa. Harjoitus oli hyvää oppia meille kuorolaisille ja kokemus siitä, miten ammattimaisesti Nebelung halusi kaiken sujuvan, Tidu muistelee.

Aino-Maria Ollikainen on alusta saakka ollut kuorolaisten tsemppari ja hän on parantanut kuoron sointia valtavasti. Hänen aikanaan olemme kehittyneet isoin harppauksin ja pitkäjänteisyys on tullut hänen myötään mukaan toimintaan. Aino-Maria on vastuuttanut kuorolaisille käytännön järjestelyjä, jotta hän voi keskittyä tärkeimpään eli johtamiseen. Olemme saaneet Aino-Marian aikana hyvät stemmanauhat, nuottilinkit, vuosikellon, kuoron logon, netti- ja somesivut ja vaikka mitä. Tekniikan myötä meille on mahdollistunut näppärät kuorolaisten keskustelu- ja viestintäkanavat, joiden myötä harjoitteluaikaa ei käytetä yleisten asioiden hoitoon ja tiedottamiseen vaan harjoitteluun. Aino-Maria lanseerasi alkuaikoinaan meille nuoria ja vastavalmistuneita musiikin ammattilaisia pitämään myös yksityislaulutunteja.

Tidun yksi parhaimmista muistoista on yhteisesiintyminen Porvoolaisen Cawiar-kuoron kanssa keväällä 2019. Keikat, joissa kuoro on vetänyt räväkät esiintymisasut päälleen, ovat olleet Tidulle erityisiä. Esimerkkinä hän kertoo vuoden 2018 keikasta nimeltään ”Hiiden Laulu goes Finnhits”, jossa esiinnyimme 70–80 lukujen hittien ja vaatteiden tahdissa. Vuonna 2023 Time to Boogie with Hiiden Laulu -konsertti järjestettiin Puistolassa, jossa lauloimme parhaimmat discovermeet ja peruukit päällämme. Nämä ovat olleet todella ikimuistoisia laulukeikkoja.

Parasta kuorolaulamisessa on saada laulaa ja nimenomaan yhdessä. Konsertit ja esiintymiset ovat jokaiselle laulajalle kuin palkinto koko kauden kestäneestä harjoittelusta. Omiksi suosikkikappaleikseen Tidu kertoo Stingin kappaleesta tehdyn kuorosovituksen Fields Of Goldin sekä Beatlesin Let It Be.

Anne Räsänen on kuoron kannatusyhdistyksen Hiiden Laulu ry:n puheenjohtaja. Anne on aloittanut kuorossa syksyllä 2017 (hän laulaa ykkösalttoa) ja hallituksessa heti seuraavana keväänä, puheenjohtajana hän on toiminut helmikuusta 2019 alkaen.

Hallitustyöskentely tuo kuorolaiselle toisenlaisen näkökulman kuoron toimintaan: hallitus on koko kuoron työrukkanen, joka taustalla vastaa siitä, että kuorossa kaikki toimii. Hallitus hoitaa yhdistyksen taloutta ja tilinpitoa, järjestää konsertit, leirit ja muut tapahtumat ja viestii ja markkinoi kuoroa.

Anne vertaa usein yhdistystämme yritykseen: kuoronjohtaja eli musiikillinen johtaja on meidän luova johtajamme ja puheenjohtaja sitten operatiivisena johtajana vastaa päivittäisestä toiminnasta.

Anne kannustaa kuorolaisia hallitustyöskentelyyn mukaan: se on tiimityötä parhaimmillaan, jossa jokainen saa käyttää omia vahvuuksiaan yhteisen hyvän eteen. Ennen konsertteja vauhti kiihtyy hallituksessakin, kun ideat sinkoilevat, tehdään budjettia, varataan tiloja, suunnitellaan tarjoiluja ja pukeutumista ja yritetään muistaa kaikki. Onnistuneen konsertin jälkeen karonkassa voi sitten hetken hengähtää ja taputtaa itseään ja hallituskamuja olalle: hyvin me hoidettiin tämä – mitäs sitten seuraavaksi?



Oodi laululle! -julkaisun on koonnut kuorossa vuodesta 2015 mukana ollut Marve Metsärinta, joka laulaa ykkösaltoissa. Hän kuuluu myös kuoron hallitukseen, joka eräässä kokouksessaan päätti, että 50-vuotias, siis jo hyvään keski-ikään päässyt kuoro ansaitsee pienen juhlajulkaisun. Tekijä kiittää Hiiden Laulun taiteellista johtajaa Aino-Maria Ollikaista, Sakari Männikköä, Jonna Dunkelia haastattelu- ja taittotyöstä, kuoron puheenjohtajaa Anne Räsästä, kuoron hallitusta ja kaikkia mahtavia kuorokavereita. Oodi laululle! On ihanaa laulaa kanssanne. 



Lähteet:
Heljä Solen historiikki ”Vihdin Viihdekuoro 1974–1994” vuodelta 1994.
Vihdin Uutiset, Luoteis-Uusimaa, Vihdin Viihdekuoron arkisto, Hiiden Laulun kuorolaisten haastattelut.
Kuoron johtajista on haastateltu Sakari Männikköä ja Aino-Maria Ollikaista.
Kiitämme lehtikuvien käyttöluvasta Länsi-Uusimaan ja Vihdin uutisten sekä Luoteis-Uusimaan päätoimittajaa Päivi Kalloa.